Élősködők távol tartása, írtása

Sajnos az élősködőkre fokozottan kell figyelni egész évben, mert az enyhe időjárás kedvez a szaporodásuknak. Jellemzően általában tavasztól őszig terjedő időszakban kell jobban odafigyelnünk, de sajnos az egyre enyhébb tél miatt egész évben érdemes védekeznünk az élősködők ellen, melyet megtehetünk: nyakörvekkel, spotonokkal (cseppek), sprayvel. A nyakörvek hosszabb hatásúak, általában 4-8 hónap a hatóidejük, a spotonok 3-4 hétre védik kedvenceinket a bolháktól kullancsoktól. Előfordulhat, hogy gyengébb minőségű „olcsóbb” szerek esetében, mégis fertőződik az állat.

bolhás kutya

Ha BOLHÁVAL fertőződik kedvencünk, azt általában a normálisnál több vakarózásból vehetjük észre. A bolhák nagyon hamar elszaporodnak a kutya testén, ha későn vesszük észre, még minket is megcsíphetnek és élőhelyét (otthonunkat) is megfertőzik, melyet igen nehéz kiirtani. Bolhát egész évben összeszedhet kedvencünk, akár a fűben hempergés közben (kóbor macskák, sünök stb. hordozhatják), egymástól játék közben.  Könnyen észrevehetjük, csak szét kell hajtani a szőrt és a kutya bőrén apró mákos jelenséget figyelhetünk meg (ez a bolhaürülék), ez esetben biztosak lehetünk benne, hogy bolhás az eb, hajlatokban, hason, a nemi szervek környékén a bolhák is nagyobb számban megtalálhatóak. Ha ezt tapasztaljuk azonnal cselekednünk kell, az alábbiak szerint.

bolha

Bolhátlanítás: végezhetjük fürdetéssel, melyet erre kifejlesztett bolhairtó samponokkal tehetjük (pl: Bobbi, Bolfo). A kutya szőrzetét bevizezzük, a sampont (a használatit átolvasva) felvisszük a teljes testen eloszlatjuk, majd hagyjuk hatni néhány percig, azután bő vízzel leöblítjük, ha szükséges megismételjük. A fürdetés után tehetünk rá spotont, (pl: frontline, advantix stb.) mely megint csak az irtást segíti elő és sajnos sok egyednél előforduló bolhaallergia kialakulását is csökkenti, melyet az állat gerince mentén akár több helyre is cseppenthetünk. Használhatunk még bolha nyakörvet (Kiltix, Foresto), mely távol tartja a nem kívánatos élősködőket. Minden esetben figyelnünk kell ezeknek a szereknek a ható idejére, mert különben újra fertőződik kedvencünk.

kullancs

A KULLANCSOKRA is feltétlenül gondolnunk kell, mert nagyon makacs, sok esetben halálos kórt terjesztenek. Erdős, bokros, területeken fordulnak elő biztosan, de sajnos mostanra már nagyon elterjedtek mindenfelé, akár a saját kertünkben is megfertőződhetnek az állataink. Hosszabb szőrű, bundásabb kedvencünknél nehezebb korán észrevenni, mert vérszívás előtti állapotában igen kicsi, viszont napok múltán többszörösére képes nőni és akkor simogatás közben is kitapinthatóvá válik. Ha észrevettük azonnal el kell távolítani, melyet könnyen megtehetünk egy erre a célra beszerezhető kullancs kiszedő csipesszel, melyet a kullancs bőrrel érintkező részénél megcsíptetünk és óvatosan elkezdjük tekerni, kb. a második kanyarban elereszti a bőrt és sértetlenül leválik. Ha mégsem vállalkozunk rá, akkor keressünk fel szakembert. Ha eltávolítottuk, a csípés helye kipúposodik, sokszor gyulladt, azt érdemes fertőtleníteni, amely majd idővel visszahúzódik.

kullancs2

A kullancsok sok esetben veszélyes kórt terjesztenek, ezek közül a Babesia a legveszedelmesebb, amely betegség rövid időn belül halálos is lehet, de a Lyme kór is nagyon sok szövődménnyel járhat. Tehát érdemes egész évben védekezni ellenük, spotonokkal (Advantix, Frontline stb.), ill. nyakörvekkel (Kiltix, Foresto, Scalibor stb.).

TOKLÁSZ, a nyári rém,

TOKLSZ-1

amiről sajnos szintén említést kell tenni, mert évről évre megkeserítik a gazdik és kedvenceik életét. Kb. júniustól július végéig megtalálható, attól függően, hogy mennyire száraz a nyár, milyen hamar „érik” be, szárad ki a zöld, még ártalmatlan kalász. Sajnos egyre jobban terjed, mert sosem kaszálják le időben, v. lenyírják a füvet, de napokig nem szedik össze és a nap kiszárítja és így még veszedelmesebbé válik.

toklász

Az elszáradt toklász nagyon könnyen beleakad a kutyánk bundájába, ahol aztán vándorolni kezd és borzasztó károkat okozhat kedvencünkben. Ez az apró ártalmatlan kalász darab, akár egy hempergés, vagy csak közvetlen érintéstől leválik és máris belejuthat a kutyánk fülébe, lábujjai közé, hónaljába,  de sajnos akár a szemébe, végbelébe és más helyekre is beszúródhat, melyen szinte minden esetben csak állatorvosi segítséggel tudunk megszabadulni. Ez elég költséges és fájdalmas  kaland, ezért fokozottan kell figyelnünk ebben az időszakban.

toklászláb

Érdemes minden hosszabb séta után átnézni a kutyánk testét (főleg a hosszabb szőrrel rendelkezőknél), a lábujjak közét, még akkor is, ha láthatólag nincs, szét kell húzni az ujjakat és egyenként végignézni az egész mancsot. Ilyenkor célszerű a szőrösebb ebeknek a mancsát megtisztítani jobban a szőrtől, a füleket (pl. spániel) belül kopaszra nyírni, a hónaljat (hosszú szőrű ebeknél) szintén kopaszra nyírni, ezzel is elkerülvén a baleseteket. Ennek ellenére is sajnos szinte elkerülhetetlen ebben az időszakban, nagyon sok kutya szenved a toklász okozta sérülésektől, ezért fokozottan figyeljünk ebeinkre.