Szőrtípusok és azok ápolása

A kutyafajtákat többféle szőrtípusba sorolhatjuk: rövid és sima szőrzet, drót és szálkás szőrzet, dupla szőrzet, hosszú szőrzet (leomló, nyírós, vegyes szőr, zsinóros), szőrtelen

Rövid és sima szőrzet: pl. rövid szőrű magyar vizsla, kopók, rövid szőrű tacskó, francia buldog, mopsz, biegl, pointerek, masztifok stb.

A testet egyenletes 1-2 (egyes fajtáknál 3-4) cm érdes, kemény tapintású szőr fedi. Ez a szőrzet a tévhittel ellentétben folyamatos ápolást igényel, mert rövid ugyan, de hullik és évszaknak megfelelően váltja a kutya. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy a környezetünk szőrös legyen, akkor rendszeresen ápolnunk kell, amit megtehetünk egy erre a szőrtípusra kifejlesztett kézre húzható „gumikefével”, amely nagyon kellemes is lehet az ebnek, mert az egész testét végigsimogathatjuk vele és kellő kitartással rengeteg szőrtől szabadíthatjuk meg őt. Ez egy hosszabb folyamat, amit ha eszközünk v. türelmünk nincs, akkor bízhatjuk szakemberre.

Drót és szálkás szőrzet: westie, szálkás szőrű tacskó, airdale terrier, foxi, drót szőrű vizslák stb.

Mindkét szőrtípus durva tapintású fedőszőrből és puha aljszőrből áll. A szőrzet ápolására inkább szakember segítségét kell kérni. Ennél a fajtánál ritkábban kell az úgynevezett trimmelést alkalmazni, amikor is a felső kemény réteget, eszköz segítségével el kell távolítani. Onnan tudjuk, hogy a szőr úgymond megérett a trimmelésre, hogy a kutyánk szőre megvastagszik, durva tapintásúvá válik, általában fajtától függően, 3-6 havonta.

Dupla szőrzet: német juhász, skót juhász, husky, labrador, északi fajták (spiccek),  kuvasz, csau-csau stb.

A testet kemény struktúrájú fedőszőr és vasztag, puha aljszőr fedi, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. Ez a fajta évszaknak megfelelő szőrrel rendelkezik, amit erős vedléssel cserél általában tavasszal és ősszel, de az időjáráshoz igazodva ez eltolódhat. Ilyenkor rövidebb szőr esetében csomókban hullik, hosszabb szőrnél befilcesedik a már elhalt kihullott szőr. Ezt a folyamatot mindenképpen érdemes ápolással meggyorsítani, mert így hamarabb hozzásegíthetjük kutyánkat a jobb közérzethez és a környezete sem szennyeződik a rengeteg elhullajtott szőrrel. Sajnos vannak fajták melyen nem vagy igen nehezen tudják levedleni a bundájukat ezért a bent ragadt aljszőr rendkívül melegíti őket nyári időszakban (kb. olyan mintha a tavaszi kabátunk alatt még mindig thermo pulóvert hordanánk). A teljes szőr cseréjét, ritkítását (speciális) fésüléssel tudjuk segíteni, melyet érdemes szakemberre bízni évente 2x.

Hosszú szőrzet:

lágyan leomló, finom tapintású szőrzet: afgán agár, máltai selyem, yorkshire terrier, papillon, shi-tzu stb.

Ez a fajta rendszeres ápolást igényel, melyet kefével napi, heti rendszerességgel fésülni kell a filcek, csomók elkerülése miatt, ez a szőr nagyon tetszetős, ha hagyjuk megnőni és rendszeresen ápoljuk, de vághatjuk rövidebbre, amit szintén ápolni szükséges, de könnyebben rendben tartható.

Nyírást igénylő szőrzet: uszkárok, bedlington terrier, kerry blue terrier, bobtail stb.

Ez a fajta általában nem hullajtja a szőrzetét, könnyebb ápolást igénylő, viszont rendszeres nyírással kell kialakítani a standard formát, melyet általában 1-3 havonta kell elvégezni.

Vegyes szőrzet: spánielek, szetterek, retriever stb.

A fajtára jellemző fényes lágy v. keményebb tapintású fedőszőrből áll és puha fénytelen aljszőr jellemzi, melyet trimmeléssel lehet rendben tartani. Ezt általában szakember végzi 2-4 havonta. A hosszabb részeket rendszeres fésüléssel (kefe segítségével) kell rendben tartani a csomók, filcek elkerülése végett.

Zsinóros szőrzet: puli, komondor stb.

Ez a fajta nem igényel túl sok törődést, mert a szőrtípusára jellemzően „rasztásodik” a szőr, melyet időnként évente 2x éredemes szakemberrel rendbe tetetni, ennek a szőrnek a kialakítása zsinórozással történik.

Szőrtelen fajta: kínai, mexikói kopasz kutya

Itt a szőrápolással nincs sok probléma :), viszont védeni kell a kutyánkat az időjárás viszontagságaitól, tehát a túlzott napsugárzás ill. a hideg ellen. Amit megtehetünk fényvédő szerekkel, v. ruhácskákkal.