Téli szőrápolás

Sokan azt gondolják, télen egyáltalán nem szükséges a kutyus kozmetikázása, mert „megfázik”.

A hosszúra nőtt, hónapok alatt elhanyagolttá vált bunda, lakásban tartott kutyusoknál (havanese, bolognese, spánielek, máltai selyem, yorki stb.) kényelmetlenné és kezelhetetlenné válik.  Nem arról van szó, hogy nyári frizurát kell viselnie, de gondoljunk bele, hogy a hatalmas bundában, a lakásban mennyire melegük van ( mintha mi is nagykabátban ülnénk a fűtött lakásban). Télen is,  bőven elég 2-4 cm hosszúságú szőrt hagyni (főleg, ha sétánál ruhát adunk rá), amit még otthon is lehet ápolni. Így nem lesz melege a lakásban és kevésbé hullik,  csomósodik. Rendben lesz a pofija, füle, feneke, karma és a talppárnái között nem áll össze a több hónapos koszos szőr.

Nagy divat lett a kutyaruha, melyet egyre több gazdi részesít előnyben, amely valóban nagyon helyes és az apróbb termetű fajtáknál nagyon hasznos tud lenni hideg időben. Viszont azt tudni kell, hogy a hosszú szőrű, v. gyapjasabb szőrű fajtáknál több szőrápolást generál a ruhácska: hajlatokban, lábakon, mozgásnál összefilcesedik a hosszabb szőr és megjelennek a nem kívánt csomók.

Rendszeres ápolást igényel a: pofija, füle, feneke-, nemi szervek környéke, karma és a mancsok. Elhanyagolt talppárnák között „betonkemény” csomók képződnek, melyek nyomják a kutyák talpát és  az eltávolításuk is kellemetlen. A túlnőtt köröm deformálja a kutya lábait és fájdalmat okoz  járáskor. A fülszőr több hónapos elhanyagolása is súlyos gyulladásokat okozhat, mint a bűzmirigy ki nem nyomása, ha az a kutyusnál rendszeresen szükséges. Egy ilyen kezelés elmaradása kellemetlen következményekkel is járhat, a gazdinak és kutyájának egyaránt.

A már kezelhetetlen, csomós  szőr legnagyobb ellensége a „ráfürdetés”.  A bőrnél letapadt csomók kibonthatatlanná válnak és elkerülhetetlen a kopaszra nyírás.