Amerikai Cocker Spániel

Az amerikai cocker spánielben rengeteg tulajdonság ötvöződik. A nagy bogár szemek folyamatos ajnározásra „kényszerítenek”, a testalkata és a szőrzete pedig igazán elegáns. Ebből arra következtethetnénk, hogy egy bújós „elit” kutyáról van szó, pedig mindez csak a látszat. Amint az pedig már jól tudjuk, a látszat néha csal. Ez a fajta egy ízig-vérig játékos, mozgékony energiabomba, amire vadászkutya múltja és jelenje magyarázatul szolgál. Rengeteg mozgásra van szüksége, és igényli a törődést.

A fajtaleírás és a tenyésztők szerint lakásban jól tartható, ám ebben az esetben még többet kell figyelni arra, hogy a mozgásigénye ki legyen elégítve. Okos kutya, az agility ideális időtöltés és kikapcsolódás mind a kutya, mind a gazdája számára. Vidám és bátor tulajdonságainak, élénk és kedves szemeinek köszönhetően a legnépszerűbb fajták közé tartozik.

Az angol cocker spániellel 1946-ban váltak végleg el egymástól, ugyanis ekkor döntötték el, hogy az angol- és az amerikai cocker spániel két külön fajta. A két állat között a legszembetűnőbb különbség a fejforma és a szőrzet. Az amerikai fajtának kerek feje van, az arcorri része mély és széles, az arcorr és a koponya aránya egy a kettőhöz. (emiatt szokták mondani, hogy az amerikai cocker orra „nyomottabb”)

Szőrzete dús, puha és könnyű. Ezek minden szempontból fontosak, hiszen a szőrzet nem akadályozhatja az állatot a mozgásban, pont ellenkezőleg: a hosszú és lágy szőrzet révén látszik olyan könnyednek a kutya mozgása. A fejen rövid a szőr, és a testen is csak középhosszú. Emellett csupán annyi aljszőrzettel rendelkezik, amennyi a védelemhez szükséges. A szőrzet csak annyira lehet rojtozott és hosszú, hogy ne takarja a kutya mellkasát, fülét és hasát. A túlzottan dús szőr nem kívánatos, mivel már említettük, az zavarná a mozgásban.

Aki ezt a fajtát választja, jobb ha felkészül arra, hogy a szőr ápolása állandó napirendi pont. Minden nap át kell kefélni a kutya szőrzetét, ezzel megakadályozva, hogy csomósodjon, vagy összeálljon. A fürdetésre is oda kell figyelni, hiszen szükség van rá, de túlzásba sem szabad vinni, mivel bőrbetegségekhez vezethet. A szőr átkefélése előtt érdemes egy bontó spray-vel bepermetezni, ez segíti a szőr kifésülését, valamint olyan anyagokat tartalmaz (többek közt olajat), ami fényessé és selymessé teszi a szőrt, emellett ápolja is. A kutyát 2-3 havonta érdemes kozmetikushoz vinni nyírás és trimmelés érdekében. Azoknál a kutyáknál, melyek nem kiállítási ebek érdemes a lábak és a has környéki szőrt rövidebbre visszavágni, praktikusság szempontjából, a kutya és a gazdi érdekében.

Általános megjelenés: Az amerikai cocker a legkisebb tagja a vadászkutyáknak. Erõteljes, tömör testfelépítésû, egy finoman formált, nemes fejjel. Általában egy nagyon kiegyensúlyozott kutya, ideális nagysággal. Nagyon szép tartású egyenes mellsõ lábakkal, a hátvonala erõteljes, mérsékelten szögelt hátsó lábak felé enyhén lejtõs. Nagyon gyors és kitartó. Minden kényszer nélkül vidám, egészséges, kiegyensúlyozott és szívesen dolgozik. Minden tekintetben egy kiegyensúlyozott kutya többet ér, mintegy amelyik jó pontokkal, vagy hibákkal rendelkezik.

Viselkedés/ jellem(wesen): Kiegyensúlyozott temperamentumos, minden félénkség nélkül.

Szõr:
a fejen rövid és finom, a testen közepesen hosszú, elegendõ védekezõ aljszõrrel. A fülek, mellkas, a hason és a lábak hátulsó oldalán zászlós szõrrel fedett, de nem olyan sûrûn, hogy a test körvonalát eltakarja, a mozgásban vagy megjelenésében és a munkájában hátráltassa. A szõrtakaró selymes, sima vagy alig hullámos, mely egy kevés ápolást igényel. Sûrû, göndör vagy gyapjas szõrzetet szigorúan büntetni kell. A nyírógép használata a háton nem kívánatos. A kutya természetes vonalait trimmeléssel kell kiemelni.