Trimmelés

A trimmelés a kutyakozmetikus által végzett művelet, mely a

szálkás szőrű (schnauzerek, szálkás szőrű tacskó, skót terrier, west highland white terrier, ír farkaskutya, stb.),

a drótszőrű (foxterrier, airdale terrier, drótszőrű magyar vizsla, drótszőrű német vizsla, welsh terrier stb.)

és a vegyes szőrzettel rendelkező fajták (szetterek, spánielek) ápolásánál jellemző.

Nem lehet helyettesíteni a géppel vagy ollóval történő nyírással. Trimmelést csak azoknál a kutyafajtáknál lehet végezni, melyek koronaszőrzettel rendelkeznek. A koronaszőr más szerkezetű, mint a fedőszőr, amely szinte minden kutyánál megtalálható, a szerkezete (velőállomány) a nyírásnál megsérül. Tehát ha egy „trimmelős” kutyát megnyírunk, valószínűleg soha többé nem lehet majd szépre trimmelni.

A műveletet többféleképpen lehet végezni (kézzel, gumiujj használatával, Coat King segítségével, ill. trimmelő késsel), ez egy hosszadalmas feladat, és nem minden egyednél alkalmazható. (Nem minden egyed szőrzete alkalmas a trimmelésre!) A megfelelő szőrzet kialakulása függ a kutya korától, a tartás módjától, ill. a genetikai háttértől is, de mindig nagyon fontos, hogy a koronaszőrzet érett legyen, tehát láthatóak, érezhetőek legyenek az elhalt szőrszálak, melyeknek színük és állaguk teljesen eltér. Ha a szőr kellően érett a trimmelésre, akkor ez a művelet egyáltalán nem fájdalmas a kutyának, hiszen ezeket a szőrszálakat csak el kell távolítani, ezáltal szőrzetük szemmel láthatóan fényesebb lesz, bőrük jobban szellőzik, mely jobb közérzetet nyújt a kutyának is.

A trimmelést mindig fürdetés előtt végezzük (piszkos szőrt), mert ilyenkor jobban tapad a szőr, ezzel is segítjük a könnyebb, hatékonyabb munkát.

Kézzel való trimmelés a leg időigényesebb, de a vegyes szőrű fajtáknál a leginkább ajánlott. Kis területekre koncentráltan tincsenként kell haladni, mert így könnyebben átlátható, melyek az eltávolítandó elhalt szőrszálak. Fajtánként különböző időközönként kell végezni a trimmelésti, általában 2-3 havonta szükséges. A szőrzet érése egységessé válik a rendszeres trimmeléssel, a szőrzet folyamatosan megújul, fényes és szép lesz. Az elhalt szőrzet fénytelen, fakó és nem simul szépen a testre.

Amennyiben Ön nem tudja megítélni, milyen szőrzete van a kutyájának, kérje ki a kutyakozmetikus véleményét. Ha eldöntöttük, hogy trimmeltetni fogjuk a kutyát, ezesetben már kölyökkorban fokozatosan szoktatni kell. Tapasztalatom azt mutatja, hogy azelőtt trimmelt, de később ivartalanított kutya szőre annyira megváltozik, annak hatására, hogy nem lehet trimmelni.